Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Мухите на Рой Кристи - първа част.
Mухата Avon Special

от Акулата

Привет на всички, връзващи мушички!

Може би повечето от вас, докато са научавали тънкостите на връзването на мухи, това така приятно и интересно занимание за всеки страстен мухар, са се ровели из книги и интернет страниците за връзване на мухи, за модели, от които да гледат и да се учат. Предвид на това, че в нашата страна мухарството не е все още толкова развито, и специализираната литература за него е голяма рядкост, един от изворите за мен на идеи и знания е именно Интернет

Преди около година беше може би, когато в Интернет за пръв път се натъкнах на името Рой Кристи (Roy Christie).

Роден в Ирландия, понастоящем живеещ и работещ в Лондон, един изключителен мухар и майстор връзвач на мухи, Рой Кристи е публикувал доста интересни статии за своите мухи в няколко големи мухарски портала в Интернет като: www.flyanglersonline.com ; www.sexyloops.com, www.danica.com/flytier, които лично мене много ме заинтригуваха.

Оътличителна черта на неговите оригинални модели е това, че куките на мухите не стоят както при другите мухи, които сме свикнали да виждаме. Повече за това което искам да кажа, се надявам да разберете от останалата част от статията.

За първи път поетапни снимки на вързана от него муха видях в брой на едно от водещите островни списания за мухарски риболов “Trout and Salmon”, изпратено ми като подарък от Стоян Филипов, българин, мухар, живеещ в Лондон, с когото се сприятелих чрез интернета, обменяйки си информация за мухарския риболов.

EasyPeasyUSD

Мухата, която видях на страниците на списанието, носи дългото име EasyPeasyUpsideDown и е имитация на майската муха в стадия “dun”. В последствие, докато участвах във форумите на www.flyanglersonline.com, споделяйки за тази муха, стана съвсем случайно така, че самият Рой Кристи, за когото по-късно разбрах, че и той участва активно в този форум, ме похвали за добрата изработка на показания от мен вариант на мухата, запитвайки ме, шеговито, от къде съм я видял. Стана доста комично, когато започнах да обяснявам на създателя на мухата как се прави и това, че съм я видял от въпросното английско списание направена от някой си Рой Кристи. От онзи момент до ден днешен поддържаме приятелска кореспонденция с Рой, който ми оказа огромната чест, да приеме поканата ми за регистрация във форума към моя сайта, с желанието да сподели интересни неща за своите мухи.

Бих желал на вашето внимание да ви представя една от неговите мухи, с които съм имал добър успех в български условия - моделът Аvon Special.

Любопитни неща около измислянето на модела, самият автор споделя в една от статиите си за сайта www.sexyloops.com, която реших да преведа и да ви я представя. Ето какво пише Рой за своята муха:

“Когато бях още млад, през 1960 година, опитът ми с пъстървите в реката близо до моя дом ми бе показал, че когато се хранят с малки мушици намиращи се в повърхностния слой могат да бъдат уловени на много малка лека нимфа от заешка козина. Нивото на водата през летния сезон може да се понижи до 50 – 60 см. Пъстървата атакуваше моята имитация само когато типетът е потънал от 50 до 7,8 см под водната повърхност. Това ми подсказваше, че всяко нарушение на водната повърхност от типета е извън обхвата на рибешкото зрение.

Avon Special

Тогава се поучих от големи таланти в мухарския риболов как да направя презентацията на муха върху водната повърхност. Повлиян бях от отличната книга на Брайан Кларк и Джон Годард – “Пъстървата и мухата”. Особено във връзка с начинът, по който пъстървата вижда мухата на огледалната повърхност, мухите били фотографирани от долу, под водната повърхност. Показани са модели мухи, вързани на плуващи типети на потъващи типети и др. Тези вързани с плуващ типет силно нарушавали повърхностното огледало, а потъналите типети, според мен са били по-предпочитани. Докато ловях по река Avon при Дърнфорд през 1970 забелязах интересен проблем. Пъстървите се вдигаха по големи майски мухи в маслинено целен цвят. Проблемът беше, че пъстървите игнорираха излюпените сиви майски мухи които се връщаха във водата за да се смесят с излюпващите се. Имах нужда от плуваща нимфа. Трябваше ми потънал типет. Същият ден се прибрах вкъщи без риба.

Тогава исках да направя нова муха, затова седнах и взех един молив и започнах да я рисувам. Мисля, че за това поне ми се отдаваше. Рисувайки мухата се концентрирах върху това как да направя мухата, така че типета да е потънал. Отне ми малко време за да я нарисувам и след това седнах да я връзвам. С практиката ставаме по-бързи. Тогава нарисувах нимфа, на обърната кука, с върха нагоре, и тя беше много лесна за връзване и презентиране на повърхността с потънал типет. С няколко къси косъмчета от заешки мустачета за опашка, тялото на мухата щеше да потъва, като тялото й щеше да имитира излюпваща се майска муха. Хекъла и беше спирално навит около куката, като за крила бях сложил няколко власинки от перо от горска патица.

Направена по този начин, мухата пада така на повърхността, че върха на куката е винаги нагоре. Това се постига от вързаните крила около извивката на куката. За да бъде мухата по ефективна, връзваме тялото и от материали подхождащи по цвят на тялото на истинското насекомо. Може да бъде вързана и върху кука с издължено рамо.

Тялото на мухата може да направите от заешки дъбинг. За по-голяма здравина и сегментиране на тялото може да се използва за по-големи номера куки фина медна жица, а за по-малките номера куки тънка корда или конец. Ако желаете мухата ви да прилича на имитация на имърджър на майска муха тялото и трябва да бъде по-фино, а ако искате да имитира излюпващ се ручейник трябва да използвате повече материал. За опашка на мухата, ако я правите като имърджър на майска муха може да използвате три, четири къси косъма от заешка козина.” Надявам се да са ви били интересни тези няколко реда, защото имам идеята с тях да поставя началото на представянето на мухите на Рой Кристи.

Поздрави на всички, връзващи мушички!

Първоначално сататията е публикувана в сайта www.sexyloops.com и е предоставена с любезното съдействие на нейния автор.

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2009 Радослав Кискинов. Всички права запазени.