Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Скакалци

от Акулата

Скакалците могат да бъдат намерени почти навсякъде, където има растителност, дори и не само там. Те заедно с щурците са членове на рода Orthoptera (Правокрили). Въпреки, че има някои от тях които не могат да летят, повечето скакалци са отлични летци. По правило скакалците са с големи тела, здрави задни крака, за отскачане и големи глави. Имат два чифта криле. Едните са твърди и груби, служещи за защита на по меките и светло-оцветени, които се използват за летене.

Повечето видове скакалци са оцветени в тъмно кафяво, черно, бежово,от маслинено зелено до светло зелено. На размери са от 2 до 10 см, дори и по-големи (марокански скакалци).

Чифтосването на скакалците става към края на лятото и началото на есента., когато женската полага оплодените яйца в почвата. Към края на пролетта, от тях се излюпват личинките на скакалеца, които скоро след това се превръщат в малки скакалци с крила.

От най голямо значение при риболова със скакалци е да се подбере цвета. Това разбира се може да се постигне с изследване на мястото на риболов. Ако водния обект, който ще посетим е в близост до ливада със зелена растителност трябва да опитаме зелен скакалец. Там където до реката или язовира има поле, ще бъде ефикасен кафяв скакалец, в близост до скалисти места сивия. И всичко това произхожда от факта, че скакалците обикновено са оцветени с близък до цвета на обитаваното от тях място.

Обикновено в разгара на лятото малко водна растителност е останала във долното течение на реките и пъстървата и речния кефал започват да разчитат много на сухоземни насекоми, в частност и на скакалците Колкото е по-горещо времето толкова и по-разгорещен става риболова със скакалец, като изкуствена муха. Голяма услуга на рибата прави вятъра, който много често вдига голям брой скакалци и ги разпръсква върху водната повърхност.

Като материал за изработване на изкуствен скакалец се използва козина от сърна боядисана в различни цветове, пера от пуйка, петел и други изкуствени материали като микропореста гума. Големината на куката е съразмерна с големината на истинското насекомо

Това долу е една имитация на скакалец от Мухите на Акулата:

За статията са използвани снимки и материали от интернет

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2006 Радослав Кискинов. Всички права запазени.