Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

За кефал от проходилка на яз. Бебреш

oт Акулата

Привет на всички, ловящи с мушички!

Следващите редове ще бъдат посветени на един риболовен излет за кефал, който направихме с Киро на 29 Юни 2010 г. на язовир Бебреш, недалеч от София.

Беше вторник. От сутринта валеше слаб дъжд, който към обяд се засили и достигна измеренията на малък потоп. Огромни струи кална вода се стичаха като реки по софийските улици. Водени от девиза - "Няма лошо време за риболов", а и разполагайки с достоверна информация, че след прохода Витиня времето е по-хубаво, следобедът с Киро решихме да поемем към язовира.

Бебреш се намира на около 50 км. от София, под магистрала "Хемус". От двете страни на язовирната стена брегът е трудно достъпен, с много стръмен наклон, като на места е почти отвесен. Това, наред с добрата популация на кефал, го правят една прекрасна дестинация за риболов от проходилка.

Язовирът ни посрещна малко намръщен, с леки вълни и със слаб вятър откъм стената. Нямахме много време за губене. Окуражени от малкото слънчеви лъчи, които проникваха през гъстите облаци, слязохме от колата, подготвихме "работните места" и започнахме да порим водата към единия от двата отвесни бряга.

На първите перспективни места, близо до изсъхналите клони на потопени във водата дървета, успяхме да излъжем по няколко маломерни кефалчета. Първоначално бях сложил имитация на оса, която рибките яростно нападаха. Малко след това я смених с голям бръмбар, на 8-ми номер кука. Реших да се отклоня от дърветата, изпробвайки бреговата ивица в посока устието на язовира. Рибите, които скачаха по мухата и тям бяха твърде малки, и не успяваха да я налапат.

Малко преди да стигна устието на рекичката, на едно от поредните подавания близо до брега риба ми взе мухата и изпъна шнура. По начинът, по който се опитваше да се измъкне, разбрах, че е малко по-голяма. В началото опита няколко пъти да се завре под проходилката, но след като я поизморих се вдигна в горните слоеве и започна да обикала около мен. Обадих се на Киро по телефона, че съм хванал една по-добра риба. След като ме приближи, започна кратка фото-сесия.

Хубав кефал. Около 38 см.

Беше се "закопчал" на долната устна, точно отпред, на месестата част.

Следа като го освободих и върнах обратно във водата, предложих на Киро да мине бреговата ивица пред мен. Близо до устието на реката той хвана няколко риби малко под педя.

Преди да си тръгнем, направихме един голям заход. Пресякохме язовира напречно и се задържахме за малко близо до отсрещния бряг. В плитчините хванахме по няколко риби около и над педя. Времето се влоши и решихме да излезем от водата.

Тъй като това ни беше първо идване на този язовир и на двамата, излетът проведохме предимно с разузнавателна цел. Заливите са доста интересни и тепърва в тях ще бъде потърсена интригата...

Поздрави и до нови срещи!

Снимки: Кирил Стаменков

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.