Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

С мокри мухи по р.Тунджа през зимата

oт Теодор Лучев

Отиде си още един прекрасен декемврийски (14.12.2006 г.) ден изпълнен с много вълнения. Този ден бих искал да споделя със вас скъпи ми колеги.

За мен седмицата не започна никак добре. Наложи ми се да претърпя една лека хирургична интервенция, заради която се измъкнах за два дни от работа. Първият от тези дни не се чувствах добре и го прекарах почти целият в леглото. Следващият обаче бях планирал да прекарам в муховръз, като се надявах на моят верен приятел и колега мухар Вальо да сподели още малко от безценния си опит с мен. Е, плановете бързо се промениха, защото в 9.30 сутринта разбрах, че уговорката с Вальо отпада. Аз се чувствах значително по добре, а навън грееше едно слънце. От мъглите и дъжда през изминалата седмица нямаше и помен. Изведнъж всички мухи ми се изпариха от главата и в мен започна да се надига непреодолимото желание да ида за риба. Винаги, когато трябва да избирам между риболова и муховръза, избирам риболова. И този път не изневерих на себе си и след кратки уговорки с жената потеглих към реката.

Реката - Тунджа, реката заради която станах мухар. Цел ми бяха едни места, на които реката е много широка и плитка. Знам от опит, че тези места държат много и добри кефали. Надявах се на добър успех въпреки, че бе средата на Декември.

В 11.40 бях на въпросното мястото. Водата бе много бистра, а дъното осеяно с килим от гниещи листа, които правиха рибите по-трудни за откриване. Започнах риболова с две мокри мухи, Coachman на 14 номер кука и March Brown 12ка. Не ползвах индикатор, а следях поведението на лидера или края на шнура. Още след първото подаване зад един храст на отсрещният бряг и последва рязко взимане, като рибата изпъна целият ми шнур. Кефалът не беше лош за сезона, около 27см и след кратък преглед на устната му кухина бе освободен.

Заради шума, които вдигнах при ваденето на рибата, сметнах, че е излишно да хвърлям на същото място и слезнах надолу по течението. В края на един дебел бързей видях силен плясък, които издаде присъствието на кефал на това място. Навлязох в реката и започнах да хвърлям към брега, в сянката на един храсталак. И като се започна, гол след гол...

Рибите бяха повечето между 24 и 30 см. По-голямата част от тях се хванаха на March Brown , а на Coachman се хванаха само няколко дребни включително и два огромни уклея. Скубането продължи много време докато накрая ми омръзна да ги дърпам рибите и реших да сменя мястото, пък ако там не ще да се върна. Интересното бе, че рибата се бе съсредоточила точно в сенчестата част под един храст. Опипах всички места наоколо, но нищо. А под храста, рибка след рибка в продължение на час и половина. Реших да се разходя нагоре по реката, като смених Coachman със Spider с хакъл от яребица, тяло от бели фибри от перо от гъска, риб от медна тел и червена глава. Тази муха се оказа доста привлекателна за рибките, които видях да се скатават зад един храст на отсрещният бряг.

Измъкна 3-4 от тях докато не увисна закачена в клонака. Придвижих се нагоре по реката, а скъсаната муха замених с Gold Ribed Hare’s Ear. Тук обаче поведението на рибите коренно се промени. Станаха по-капризни, по-трудни. Виждах ги как следват мухата, но не взимат. Е, все пак излъгах няколко в стил „нимфов риболов с Оливър Едъардс”. Виждам рибката подавам, гледам и реакцията и, и когато се обърне и отвори уста следва засечка и рибката е на тревата. Последва смяна на мястото и смяна на мухите, този път March Brown бе сменен от Professor на 10 номер кука. Тук дойде и кулминацията на риболова. Хвърлях под едно дърво и на третото подаване усетих удар и засякох, рибката не беше голяма, веднага обаче последва втори удар и пръчката започна да се сгъва много здраво.

Оказа се че съм хванал два кефала, един 25см и един 33. Явно използването на две мухи дава резултат! След това извадих още няколко кефала, един от които бе 34 см.

На стотина метра от отсрещният бряг започна да вие чакал и ми напомни, че е време да се прибирам. Така завърши за мен този риболов. Поздрави и дано да има все такива декемврийски излети!

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2009 Радослав Кискинов. Всички права запазени.