Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

За пъстърви по р. Златна Панега

oт Акулата

Привет на всички, ловящи с мушички!

Следващите редове ще бъдат посветени на един риболовен излет по р. Златна Панега, който направихме заедно с Лъчо и Левката на 13. Март 2011г.

След последния ми риболов там, който беше преди 3 години (виж ...тук), реших че е крайно време отново да посетя реката. За мен това беше и откриване на пъстървовия сезон за 2011 г.

Тя беше с доста ниско ниво и бистър цвят, което предвещаваше труден риболов. За това допълнително спомагаха и клоните на потопени във водата дървета, които стърчаха от коритото й и не пропускаха да сграбчат всяка една неточно заметната нимфа.

Беше някъде към осем и половина сутринта, не бяха минали и десетина минути от началото на риболова, когато Лъчо се разписа с една балканка.Хвана се на нимфа с волфрамова глава, имитираща ларва на еднодневка


Малко след като му направих няколко снимки на рибата, успях да хвана и аз първата си риба за деня. Всъщност, тя беше и първата ми за настоящата година балканска пъстърва.


Успях да я излъжа на фазанова нимфа със златна глава 4 mm.


На много от местата риболовът ни беше в значителна степен затруднен. От една страна заради многобройните сухи клони, които стърчаха от всички стрини и от друга, заради калните почти отвесни брегове на реката. В такива случаи е добре човек да бъде въоръжен с голямо търпение и повечко на брой нимфи.


Поради слабата активност на люпещи се на повърхността насекоми, ловяхме основно с нимфи. Заложихме предимно на мухи, имитиращи ларви на еднодневки, с които реката изобилства.С напредване на деня слънцето започна силно да напича. Птичките започнаха да чуруликат, разлетяха се от онези досадни мушици, които упорито се опитват да ти влязат в очите. Бавно и сигурно настъпваше така дългоочакваната пролет... Беше станало почти обяд, когато Лъчо хвана втора риба.Прекрасна, около тридесет сантиметрова балканка

Точно докато снимах рибата на Лъчо, не далеч от него, Левката съшо се разписa с риба.

Пъстървата му беше клъвнала след няколко на брой настоятелни извозвания през мястото. Беше много красива балканка - с едри черни точки, очертани с по-светли пръстени.


С напредване на деня проверихме още няколко места по реката, но слуката не беше добра.Лъчо успя да надхитри още една балканка. Подмами я на малка тъмна нимфа с волфрамова глава, изработена върху джигова кука без контра.


Преди да си тръгнем, не пропуснахме да проверим и кефалските места. Докато Лъчо и Левката опитваха на нимфа, аз реших да видя какво правят мойте стари приятели - кефалите.На едно място се бяха групирали няколко от тях и събираха излюпили се на повърхността мухи, оставяйки мазни кръгове след себе си...
Денят вървеше към края си. Опитах няколко места с мокри мухи, оставяйки ги да браздят по течението. По този начин на един гладък разлив подразних една пъстърва, която упорито отказваше да вземе суха муха. По-късно и Лъчо се опита да я вдигне на мухи от CDC, но безуспешно...Вместо нея, два пръскача уважиха мухата му.Като цяло риболовът за мен беше предимно разузнавателен, изпълнен с много емоции и спомени от изминалите риболовни излети по реката.

На всички, които през настоящата година все още не са открили пъстървовия риболов, пожелавам успех!

Снимки: Левката, Лъчо Минев и Радо Акулата

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2011 Радослав Кискинов. Всички права запазени.