Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Мухите на Рой Кристи – Трета част (Copper wire hare’s ear nymph)

от Акулата

Привет на всички връзваши мушички!

В следващите редове бих желал да ви запозная с поредната интересна муха от мухите на Рой Кристи – Copper wire hare’s ear nymph, която в буквален превод от английски гласи - нимфа от медна жица и козина от ухото на заек.

Много интересни неща около създаването на поредния си, бих казал изключителен модел муха, Рой Кристи споделя в статия за www.sexyloops.com.
В статията авторът пише така:

“За да направи изкуствена муха, този който връзва мухата взима под внимание вида риба, която ще бъде негова мишена и нейната плячка, която ще имитира. Аз предпочитам да ловя в малки потоци и реки, промъквайки се като чапла зад мишените си и предлагайки им имитации на нимфи, имърджъри и сухи мухи, които изграждат по-голямата част от тяхната храна.

Любимата ми муха е нимфа от козина от ухото на заек с медна жица.

Вързана с медна жица и малък сноп връхчета на косми от козина от носа на заек; смесена с малко снопче мека козина от тялото, тази муха може да бъде направена както вие искате. Като мидж, имърджър, и нимфа тя е отличен ловец на пъстърви.

С вариране на количеството мека козина и според различните начини, които сте си избрали да я вържете, вие може да постигнете всяка форма, която пожелаете, използвайки два материала. В дизайнерско отношение дължа признателност на моя предшественик. Г-н Скюс (Skues) е дизайнерът на имитации на нимфи за под повърхностен риболов на пъстърва по системата “dead-drift” (от английски буквално преведено значи “мъртво течение”, т.е. свободно носене със скоростта на течението).

Това, че те били ловени някога с леко движение, за да предизвикат удар, беше отричано от Г-н Скюс в неговата книга. Той презентира своите имитации на рибите като имитации на издигащи се нимфи на различни видове майски мухи, когато се излюпват; издигани от образували се мехурчета газ, под хитиновата обвивка на насекомите. Ловейки риби по системата мъртво течение, тези мухи са били точни копия на естествените насекоми във формата и цвета им.

Това е било могъщ начин на риболов наистина.

Запомнете, че Скюс експериментирал със своята презентация на потънали мухи в момент в който риболова със суха муха бил най-чист.

Времената се променят. Десетилетия след това, когато нимфовия риболов станал отново приемлив, друг талантлив изследовател на реките модифицира нимфата. Франк Сойер (Frank Sawyer) изобрети своята нимфи Pheasant Tail и Grey Goose, за да имитира нимфите на майските мухи. Те са били презентирани към целта и са били повдигани с минимално движение, за да предизвикат удар от пъстървата.

Изключително ефективна тактика, този метод – който трябва да се приема като тотално различен от стила на презентация на Скюс, не се нуждае от много точна имитация на насекомите. Движението на гърчещата се нимфа е предизвикателството за пъстървата да я нападне.

Ученик на Сойер, Оливър Кайт (Oliver Kite) е ловял същите места по р. Ейвън (Avon) и направил нимфата на Сойер с минимална пропорция. Кайт редуцирал модела до там, че махнал тялото на мухата, след това и медната жица, и пак хващал пъстърви и липани с убедителни движения с голи куки. Когато той разказал за това на Сойер, той бил информиран с извинение, че без всякаква обвивка куката не могла да бъде наричана муха и по този начин, той стоял извън правилника на клуба, на който били членове. След това, Кайт трябвало да добави възелче от конец или намотка от медна жица за да остане в клуба. От тук се появили позорните нимфи на голи куки.

Може да попитате – Това къде ни води в дизайна на мухи? Какво да извлечем от там?

Накъдето и да пожелаем да отидем, може да използваме това - с минимално усилие да можем да връзваме мухи, за да имитираме малки люпещи се насекоми в реките. Аз искам да нося колкото е възможно по-малко материал. Взимам с мен пакетче със ролка с медна жица, заешка козина и определен брой куки с различни размери, профил и тегло.

Мухата може лесно да се върже с ръка.

Вземете кука, подходяща за целта, намотка с медна жица, снопче козина и косми.
Хванете куката с палеца и показалеца на лявата си ръка. Поставете жицата по дължина на рамото на куката. Намотайте жицата от ухото на куката до половината и рамо. Дръжте я здраво.
Вържете няколко косъма за опашка и усукайте с конеца два пъти рамото на куката за по-сигурно.
Вземете от козината малко и направете дъбинг около жицата.
Усукайте го това като торакс на мухата.
За суха муха добавете малко връхчета от косми за крила.
Вържете ги с няколко навивки.
Махнете стърчащата жица и намотката си я сложете отново в джоба.
А сега “ощипете” козината, махайки част от нея, оставяйки желания от вас профил за мухата.

С промяна на съотношението на козина / косми срещу количеството жица, тази нимфа може да стане имърджър или суха муха. Козината може да бъде моделирана във всякаква позиция – и много важно – главно ще остане там където ще я изтеглите през намотките на жицата.

Може да се премести ако силно я презентирате така, че аз я проверявам след няколко подавания или риби. Лесно може да се промени. Може много да научите, изследвайки при каква форма на мухата кълве рибата. Махайки малко от твърдите косми може да я промените от нимфа в имърджър.

Когато попаднете в положение да ловите с нимфи, а пъстървата е пренасочила вниманието си към имърджъри, може бързо да направите “издута” муха и да смените нимфата.

Забодете старата в шапката си. Сега вече си имате две мухи. Внимавайте! – ако това продължи, ще трябва да си купите кутия за мухи за да ги държите там.

Дизайн

За опашката, ако има нужда, за нимфи и сухи мухи си използват връхчета на заешки косми, с дължина, подхождаща на външния вид и поведение на насекомото. Миджовете нямат нужда от такова “украшение”. Те лесно се имитират с жица и малко козина усукана с пръсти около нея.

Имърджърите на повърхността работят най-добре с голямо топче козина и косми в началото на мухата, добре извадени навън и във форма изискваща съответния профил. За суха муха, направете я като имърджър, и поставете снопче връхчета на косми в съответната позиция за да имитирате крилата. Глава от козина може да бъде добавена за ручейници или просто за по добра плавателност на мухата.

Прекарал съм стотици часове използвайки тази система и съм хващал стотици пъстърви на нея.
Дали тя работи винаги? Ами, не."

Това беше поредната интересна муха от Рой Кристи, която с най-голямо удоволствие бих изпробвал и аз.

Поздрави на всички, връзващи мушички!

Първоначално сататията е публикувана в сайта www.sexyloops.com и е предоставена с любезното съдействие на нейния автор.

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2009 Радослав Кискинов. Всички права запазени.