Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Ролетката не лъже. 10, 20, 30, 40 метра? Колко далече може да заметнете с едноръчна мухарка? Колко далече може и замята един средно напреднал в замятането мухар?

от Martin Joergensen

Сред мухарите изглежда, че има вечен стремеж към постигане на по-голяма дистанция на замятане. Обаче само неколцина са тези, които замятат наистина надалече, а рибите не захапват непременно мухата, презентирана на най-голямата дистанция. Поради този факт, повечето дискусии са за дистанцията на замятане, вместо за замятания, при които се хваща риба.

Забелелжка: Зная, че 120 фута не са 40 м., а са точно 37.576 м. и, че 30 м. са точно 98.5 фута, а не 90, както аз за по-кратко го превръщам. И разбира се, че ще има разлика, ако сте решили да поставяте рекорд или да измервате способностите си. Но за тази статия, просто съм решил да си улесня пресмятането, като съм приел да умножавам и деля с 3, вместо с 3.048, както би трябвало да бъде. Простете ми, че няма да използвам калкулатор при всяка сметка...


На вода

Грешни заключения

Вероятно мухарите ловящи в солени води са тези, които вечно се стремят към далечно замятане. Нека няма съмнение, че дистанцията на замятане би била предимство при риболова на муха в солени вода, в сравнение с всички други места за мухарски риболов. Това е довело до стремеж към използването на екипировка, която може да позволи още няколко метра при хвърлянето. За да задоволят нуждата от по-голяма дистанция, на пазара се предлагат мухарки с бърза акция, сложни тейпъри на шнуровете, хлъзгави покрития, гладки глави, клипсове, стрипинг баскети и смазки.

Не са само мухарите, ловящи в солени, които трябва да обвиняваме за тази "борба" за дистанция. Мухарите, които ловят и по реките, също са в това число. Защо винаги най-добрите риби са на отсрещният бряг, засенчвайки тези, които се намират пред нашия? Има много добри аргументи, да ловите на отсрещния бряг, вместо пред вас.

Ами добре тогава. Колко далече означава "далече"? И колко далече всъщност може да заметне един мухар, когато реши да опита?

Известното 60 метрово замятане

Когато си говорим за замятане с моито приятели мухари, ние често споменаваме името на един мухар, когото всички познаваме и който може да заметне на 60 м. (180 фута) дистанция при добри климатични условия. Малко мухари са оптимисти, че ще постигнат тази дистанция, но 40 м. (120 фута) е често една доста голяма дистанция на замятане. Прочетох също така едно изказване на смутен мухар, който бил депресиран от факта, че хвърля "едва 24 м.(72 фута)".


Натоварване на пръта

60...40...24...кое е добро и кое лошо замятане? Този въпрос, плюс моето виждане за мен самия като един посредствен хвърляч, ме направи доста любопитен.

Исках да знам колко далече може да замята един мухар.


Датския инструктор Sepp Fuchs при демонстрация на басейн за кастинг

Истинска дистанция на замятане

Започнах да събирам информаци за истински далечни замятания за средно напреднали в замятането мухари и такива, за които е известно, че са способни да замятат наистина далеч.

Нека ви кажа едно нещо, което със сигурност е вярно: много малко мухари могат да заметнат повече от 238 фута или около 72 метра и 50 см. с едноръчна мухарка, защото това е световният рекорд за далечно замятане на американеца Steve Rajeff.

Той е заметнал на 248 фута (75,6 м.) в Претория, Южна Африка през 1997 г., но този рекорд не бил записан официално, заради силният вятър. Друг човек, който е замятал до 80 метра или 260 фута, е кастинг демонът от Уелс - Hywell Morgan. Но въпреки това официалният рекорд остава и принадлежи на Rajeff.

Змятания като тези на Rajeff и Morgan са направени при специални обстоятелства и със специални такъми. Ние смъртните не може да очакваме да достигнем тази дистанции, дори ако замятаме на поляна и още по-малко на вода.


Hywell Morgan в действие

Колко далече означава "далече"?

Малко по-надолу в статията ще отбележа мнението на един американски инструктор по хвърляне Jim C. Chapralis за дистанцията на замятане на различни категории мухари.

Рекордните дистанции на замятане са постигнати със специални мухарки и шнурове, които са използвани съгласно официалните правила на тези състезания по кастинг. Един такъв мухарски комплект съсдържа - мухарка не по-дълга от 9'9". Класът й по AFTM не е регламентиран, но най-често срещаните са между 10-ти и 13-ти клас. Главата, която се използва за замятане е ограничена на 49 фута и 3 инча (около 15 м.), която тежи не повече от 650 грейна (около 42 грама). Лидерът е между 3 и 6 фута (от 2 до 4 м.). На края му се връзва муха и замятането се измерва до там, до където падне мухата. Вида на рънинга е по избор, но най-често ползвани са монофилните влакна.

Тревата и силата при замятане

Състезателните дистанции се постигат на трева и са свързани със сложни движения на замятане и много сила, умело комбинирана с много добра техника на замятане. Без да споменавам за реденето на шнура, която се извършва на широк кръг на земята.

Списъскът с постижения на Chapralis е базиран на оборудване от следния характер: твърди 9 футови мухарки от порядъка на 9-10 клас, с които се замятат глави с тегло 300 грейна и твърди и гладки рънинг линии. Иначе казано се ползва тежко оборудване, определено такова, което може да се ползва и за риболов. Въпреки това е далеч над най-често ползваните от редовите риболовци мухарки, от 4-ти до 7-ми клас, и WF шнурове.

Списъкът на Jim C. Chapralis
- от 18 до 21 м. (60 до 70 фута): Приема се за добро начало.
- от 22 до 27 м. (70 до 90 фута): Считайте се за един добрe хвърлящ мухар (замятате с много тежка глава, която за някои мухари е трудна за замятане, в сравнение с леките мухарки и шнурове).
- от 27 до 33 м. (90 до 110 фута): Научили сте добре двойната тяга и с малко повече практика може да станете много добър в замятането.
- от 33 до 38 м. (110 до 125 фута): Превъзходно. Със спазването на още няколко неща, може да преминете в по-висока категория. Тази дистанция в състезанията по кастинг не е кой знай колко впечатляваща, но дава да се разбере, че разбирате основните неща във хвърлянето на дистанция и с още малко практика може да достигнете по-високо ниво.
- от 38 до 43 м. (125 до 140 фута): Това имам в предвид, като казвам голяма дистанция. Вие сте един отличен хвърляч (кастингист) на дистанция.
- от 43 до 49 м. (140 до 160 фута): Чудесно. Може да се гордеете. Достигнал сте връх, който много малко хора са направили. Вие сте в елитното ниво. Ако не сте състезател по кастинг, определено сте готов за Национално Състезание по Кастинг.
- над 49 метра (161 фута): Със сигурност сте участвали в много състезания по кастинг. Съмнявам се, че има повече от дозина мухари в Северна Америка, които да покрият тази дистанция при нормални климатични условия.

Има няколко неща, които може да се отбележат от горе изложения списък:

- Дистанции по-къси от 30 м. (90 фута) не впечатляват Chapralis. Повечето от нас сме в тази графа. Обикновените WF шнурове са около 27 м. (90 фута) дълги. Малцина са тези, които може да заметнат целия шнур.
- Дистанции по дълги от 50 м. (160 фута) са за елитни кастингисти и нещо, което не може да бъде постигнато при нормалните условия на риболов.
- Дистанции над 60 м. (190 фута) са много редки, дори и с използването на специално оборудване.

Така, че човекът, когото споменах в началото може да бъде добре посъветван, да промени своята преценка за постигната дистанция на оптимистична.

Оборудване за практически риболов

Ако искате да счупите световния рекорд, рецептата е - изключително твърда мухарка 10-ти, 12-ти клас, изключително тежка и дълга глава и рънинг, непосилен да държите в ръка, който трябва да се реди внимателно на земятя преди всяко замятане. Това определено не е рецептата за елегантна презентация при нормален риболов.

Моето собствено обурудване за риболов, подчинено и на някои нужди за по-далечна дистацния се състои от мухарки между 8'8" и 10' в класовете от 5 до 7. Глава около 10 м. (30 фута) с тегло между 14 и 18 грама. Рънингът ми е от оплетка, понякога с покритие. Никога на ползвам монофил.

20 м. (60 фута) е много голяма дистанция!

До скоро не бях мерил дистанциите на които замятам, но зная, че рядко, да не кажа никога, не замятам на 30 м. (90 фута). Моята муха най-често се приземява до 18 - 20 м. (60 фута).

Сред момчетата, с които ходя на риба има двама, които може да замятат до 35 м. при подходящи климатични условия. Става дума за дължината на извадения шнур пред върха на мухарката, не дистанцията до мухата.

Но 60 м. (200 фута)?Мисля, че не.


20 метра или 60 фута

За доказателство на тези дистанции, с няколко приятели взехме ролетка и излязохме в местния парк.

Нека веднага ви кажа, че когато разпънахме изцяло ролетката ми се подкосиха краката. Дължината и беше 20 м. (60 фута). Това си е голяма дистанция. За да влошим още повече нещата, ние измерихме още 20 м. и това беше моментът, в който разбрах, че никога не съм хвърлял 40 метра (120 фута) и дори много трудно 30 (90 фута).


В истинския риболов

Ролетката не лъже

Това се случи един спокоен следобед и вятърът, който обикновено предпочитаме да помага, за да изпънем линията, липсваше.

Моята лична най-добра дистанция беше около 25 м. (75 фута), а най-близките ми замятания бяха малко под 20 м. (60 фута). Най-добрият от нас заметна на 35 м. (115 фута), а средната дистанция на групата ни бе в интервала между 20 и 25 метра (60-75 фута). Това го направихме с мухарки, които ползвахме при всеки риболов на датското крайбрежие: от 9 до 9.5 фута мухарки 5-ти до 7-ми клас с глави и различни рънинги. Повечето от нас трудно изпъваха лидера, за да падне мухата пред него, дори се случваше тя да се приземи преди края на шнура.


В парка на поляната

За нас не бе изненада, че комбинацията между пръта и шнура е много важна за постигане на добра дистанция. Също така бе очевидно, че класът на пръта и мухарката имаха малък ефект върху дистацнията, по-малък от това, да бъдат добре балансирани.

Как да станем по-добри?

Няколко са начините да станем по-добри в замятането на дистанция. Важното е комплектът - прът, линия и лидер, да е добре подбран, добре балансиран.

1. Техниката е но първо място. И това, което е много важно е, да се започне с основни замятания с WF шнур. Отмерването на маховете (timing) трябва да бъде перфектно и двойната тяга е просто естествена част от далечната дистанция.
2. Практиката е на второ място. Без практика няма как да стане. С други думи: прекарвайте много време с мухарка в ръка, замятайте при лоши условия, замятайте на трева, за да запазите уменията и нагласите детайлите на замятането, когато не може да отидете за риба.
3. Подбор на точното обурудване е третата част. Уверете се, че мухарката и шнура си пасват най-добре и също, че пасват на вашия стил на замятане. Недостатъчното натоварване на пръта е най-честият проблем на начинаещите мухари. Повечето пръти се натоварват от по-тежки от зададените като клас шнурове по спецификация. Ще е необходим по-малко количество изваден шнур, за да се натовари пръта. Също така, трябва да се вземе под внимание и лидерът. Добрият лидер ще се изпъне добре и ще направи късото замятане по-дълго.
4. Собствената критика и коментарите на колегите е на четвърто място. Вижте как замятате. Запишете на видео вашето хвърляне. Замятайте заедно с други колеги на трева и след това коментирайте по между си замятането на всеки от вас.

Какво казват експертите

По време на Датския Мухарски Фестивал в Koldink, използвах възможността да поговоря с едни от истинските експерти в областта:
- Известният датски мухар и FFF инструктор по замятане - Lars Christian Bentsen
- Водачът на европейската програмата на инструкторите на FFF - Gunter Feuerstein
- Известният датски мухар, инструктор по замятане и управител на Scierra за Дания.

Тяхното най-често заключение е, че малко мухари могат за изметнат целия WF шнур. Ако се хвърля с глава, дистанция от 30 метра (90 фута) е нещо нормално. Повечето риби се ловят на по-малко от 15 до 20 м. (45 фута). Много малко мухари могат да заметнат на 40 м. (120 фута) и когато го направят, не са добра гледка.


Gunter Feurstein

Gunter Feurstein

- 35 метра е далечна дистанция - казва Gunter Feurstein, който е водач на европейската програма на инструкторите по замятане на FFF (Federation of Fly Fishers - федерация на мухарите). Той е известен с уменията по замятане, с големия си опит и рутина като инструктор.
- Мухарите, които са добри в замятането, могат да заметнат на 30 до 32 метра - казва той.
- И това е дистанция на трева, обърнете внимание. В риболова, замятанията са на делеч по-малки дистанции.
На въпрос за неговата най-далечна дистанция на замятане, той отговаря така:
- Мисля, че около 35-40 метра. Но това няма значение. Замятането с муха и шнур е естетика и елегантност, не е сила и дистанция.
Той подчертава да се разбере механиката на замятането, за пръта и за тялото. Той напомня, че трябва да се научи основата първо. След това може, да се увеличава дистанцията стъпка по стъпка, ако желаем. Той казва:
- Рядко възниква причина за замятане на голяма дистанция в нормалния риболов.


Lars Christian Bentsen

Lars Christian Bentsen

- Знам точно колко най-далече мога да метна - 36 метра с 8-ми клас прът, глава и рънинг от монофил.
Причината Lars да знае това точно е, че няколко дни преди да говорим, той е заметнал на тази дистацния и я е измерил. Той е FFF инструктор по замятане и на високо ниво, когато става дума за замятане.
- По време на риболов съм достигал 27-28-29 метра при добро замятане - продължава той.
- Дистанцията, на която обаче обикновено замятам е доста по-малка от това.
Той ми сподели, че често задавал въпрос на своите курсисти дали могат да изметнат цялата дължина на един WF шнур.
- Ако десет от тях кажат, че могат, реално един успява, след като замерим техните хвърляния на поляната. Дължината на WF шнуровете обикновено е в рамките на 27 метра или около 90 фута - продължава той.
Според Lars са важни тайминга, доброто изпълнение на двойната тяга и тесните торби.
- Това е начинът да направите далечно замятане - казва той, и продължава - не започвайте да замятате глави, преди да сте се научили да замятате с обикновени WF шнурове.


Henrik Mortensen

Henrik Mortensen

- Нямам идея колко далече мога да заметна! И това може да го цитирате...
Това беше точно отговорът на Henrik Mortensen на моя въпрос - колко далече може да замята?
- Мога да заметна до там, до където желая да ловя - категорично подчерта той.
И вероятно това е напълно достатъчно, защото той хваща повече риби от много хора и е добре познат като гид, инструктор по замятане и дизайнер на пръчки и шнурове.
- Повечето риби се хващат на дистанция до около 15 метра така, че способността да замятате надалеч не винаги ви влиза в проложение.
Той е убеден, че стремежът към замятане на дистанция често води до лоши замятания.
- Същината е, лидерът да ви бъде изпънат, а мухата да бъде при рибата.
За да се получи това, такъма трябва да бъде добре балансиран. Той вярва във философия, която е повече свързана с дължини, тейпъри, триене и най-накрая лидери, вместо в таква, която се занимава с класове по AFTM и дължини на замятане. Той смята, че примитивните методи на рязане на шнурове така, че да паснат на класа на пръчката не вършат работа. Тежките глави и гладките рънинги не са неговата рецепта за добро хвърляне. Както той казва с проста фраза:
- Главите в повечето случаи са много неразбираеми - и добавя след това - ако си в играта, за да замяташ надалече, то по-добре да продължиш да се занимаваш с кастинг, вместо с риболов.

Снимки: Мартин Йоргенсен

Превод от английски език: Радослав Кискинов - Акулата

Статията бе любезно предоставена за превод и публикация на страниците на www.akulata.com от нейния автор Martin Joergensen, един от основателите и редактори на сайта www.globalflyfisher.com, където тя е първоначално публикувана ...тук

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.