Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Родбилдинг - Пета Част.
Тестване на готовия прът. Temple Fork Outfitters Titanium Chromium (TiCr) TFO 07 90 4 T 9’0” 7 клас 4 части – пръчка с отлични характеристики за крайбрежието на разумна цена

от Jan-Ole Willers

Днес си спомних за това как аз – по-добре да кажа как беше окончателно решено да направя тази пръчка. Отначало беше само идеята, че би било хубаво да имам пръчка, която да запълни празнината между моите SAGE RPLXI #7 и RPLXI #9. До онзи момент това беше просто неясна идея, мотаеща се в подсъзнанието ми. Тогава планирахме да прекараме годишната си ваканция във Флорида. Там използвах тази семейна ваканция да мина покрай един магазин за родбилдинг материали, от който понякога поръчвам по интернет. Съвсем непреднамерено, разбира се! Докато жена ми не каза, ‘Ако ти трябва нещо, просто го купи – скоро няма да се върнем в това място’. Беше толкова права, и така аз започнах пазарната си обиколко във Флорида...


Три месеца минаха докато завърша пръчката и още няколко седмици, докато я тествам за първи път в реални условия, с гащеризона в морето. Бях наистина любопитен да разбера как ще работи, и дали ще отговаря на очакванията ми за крайбрежна пръчка.

Накратко: да!


ФАКТИ

Да разгледаме основните характеристики на тази пръчка. TFO 07 90 4 T е 9 футов прът на 4 части, с матово черна бланка, мъжките снадки покрити със сив гланц. Аз монтирах на моята бланка три стрипера, от така наречените изпъкващи еднокраки змиевидни водачи и керамичен връхен водач - за разлика от заводското изпълнение, което е с два стрипера, обикновени змиевидни водачи и телен връхен водач.

Всичко това бе направено с намерението да се подобрят способностите на пръчката за далечен кастинг. Ръкохватката направих подобна на фабричния прът. Коркова ръкохватка тип Full Wells, анодно оксидиран алуминиев макародържач и fighting butt.


ТЕСТОВ КАСТИНГ

Бих описал пръчката TiCr като определено бърза с голяма скорост на възвръщане на върха в право положение. Пръчката се натоварва лесно и замята шнура с висока скорост, което много помага във вятър. Работи главно в горната си половина, долната част е много яка и достатъчно здрава да бори дори наистина големи риби. Ще успее да изкара на повърхността всяка инатлива треска в Балтийско море. Не оставайте с погрешно впечатление обаче: тази пръчка не е от онези безчувствени дръжки на метли без всякакъв усет и точност, които ви преуморяват след само час или два риболов.

Заедно с моя приятел Франк тествахме пръчката с три различни шнура за да оценим възможностите й за далечен кастинг. Използвахме Guideline Pounch, Loop Distance и Loop Opti Stillwater, и трите шнура отбелязани като WF 7 F от производителя.

Пръчката работеше добре с Pоunch-а и Opti Stillwater-а. С Opti Stillwater изстрелваше шнура малко по-добре отколкото със Pounch, предполагам поради по-близката му прилика с шнурове от типа ‘shooting head’. Loop Distance не беше много забавен за мятане точно на тази пръчка. Може би ние вече сме прекалено разглезени от по-модерни и агресивни шнурове със специализирани конуси като другите два.


Един много важен момент за всички, които се интересуват от тази пръчка, е че всички използвани при теста шнурове са съвсем очевидно 8 клас според тежестта на главата на всеки от тях. Това ни накара да сметнем тази пръчка 7 клас за ‘реален’ 8-ми.

Temple Fork Outfitters предлагат така наречената гаранция без дефекти за първия собственик на пръчката. Срещу 25 долара транспортни разходи, те ще подменят счупената или повредена секция. Това важи както за фабричната пръчка, така и за бланката. Можете да намерите повече информация на уебстраницата на TFO.

ОБОБЩЕНИЕ

Гледайки по същество, това е много добра пръчка за риболов на стример на по-големи дистанции, както и във ветровито време. Пръчката е правилен избор за хора с предпочитание към бърз кастингов замах. Отгоре на всичко и готовата пръчка, както и бланката са с много добро съотношение цена-качество, като вземем предвид цената от 105 долара за бланката или 210 долара за фабричната пръчка.

Снимки: Jan-Ole Willers

Превод от английски език: Венцислав Андреев

Статията бе любезно предоставена за превод и публикация на страниците на www.akulata.com от нейният автор Jan-Ole Willers и Martin Joergensen, един от основателите и редактори на сайта www.globalflyfisher.com, където тя е първоначално публикувана ...тук

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2009 Радослав Кискинов. Всички права запазени.