Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Родбилдинг - Четвърта Част.
Подготовка и заливане на водачите

от Jan-Ole Willers

Това е важна част от цялата работа.

Просто си помислете за това в което се вглеждате, когато се интересувате от нова пръчка, която избирате в магазина за риболовни принадлежности.

Аз първо проверявам намотките и техните заливки. Проверявам дали заливката е толкова обилна че заплашва да погълне целия водач и колко спретнати изглеждат заливките. Вглеждам се също за мехурчета под повърхността или залепнали по повърхността прашинки. Това са нещата които искате да избегнете.

СТАЯТА ЗА ЗАЛИВАНЕ

За предпочитане е да използваме за заливане зона, в която буквално няма и прашинка, и достъпа до която можем да блокираме за около три дни без това да се отрази на настроението на хората, с които съжителстваме.

Температура от около 21°C и относителна влажност между 45% и 50% са подходящи както за смесването на компонентите, така и за самото заливане. Реших да използвам нашата малка баня за гости на приземния етаж, която е почти идеална за нуждите ми. Като се почистят пода и стените с мокра кърпа, не остава и прашинка. Завесите може да се махнат, а кърпите и други влакнести материи да се приберат. Направил съм си импровизирана маса от малко дървен материал, останал от строежа на къщата.


Преди: баня


След: стая за заливане без нито една прашинка в нея

СМЕСВАНЕ НА СМОЛАТА ЗА ЗАЛИВАНЕ


Всичко необходимо за заливането. Двукомпонентна смола, спринцовки, съд за смесване и алуминиево фолио за смесената смола.

Смесете двукомпонентната епоксидна смола възможно най-точно, особено по отношение на равните количества на съставките. За целта аз използвам еднократни спринцовки, които могат да се купят от аптеките за стотинки.

По принцип никога не смесвам повече от 4 ml смола, затова си купувам спринцовки по 2 ml. Уверете са, че не са със силикон; иначе силикона сериозно ще наруши процеса на втвърдяване на двата компонента! Силикон се използва в някои спринцовки да смазва и поддържа гумения връх на буталото гъвкав. Въпреки че не можете да видите силикона при внимателно вглеждане в спринцовка от този тип, може да сте убедени че го има. Питайте в аптеката за спринцовки на които буталото е от една част, без гумен накрайник, или си купете от тези които се предлагат за родбилдинг.

Аз винаги използвам спринцовките само по веднъж, за да избягна възможността по невнимание да бръкна в смолата със спринцовка, с която вече е мерен втвърдител, или обратно. Това би се оказало пагубно в дългосрочен план за останалите количества от съставките на смолата.

За процеса на смесване предпочитам да използвам малка стъклена чаша (от типа който се използва за твърд алкохол) или мензура като тази на снимката. За разбъркване използвам дръжката на чаена лъжичка. Бъркалка за кафе също би свършила работа.

Следвайте инструкциите на производителя на смолата. Това значи да разбърквате бавно (за да не вкарате мехурчета) докато субстанцията се избистри напълно, след като първоначално се е замъглила при започване на смесването.

Изсипете готовата смес върху парче алуминиево фолио и дишайте бавно и равномерно, насочвайки дъха си върху нея, за да изчезнат повечето мехурчета. Погледнете часовника. От този момент имате около 25 до 30 минути да нанесете смолата, преди да започне да се стяга. Времето за втвърдяване може да варира в зависимост от конкретната марка смола и от околната температура и влажност.

ЗАЛИВАНЕ НА НАМОТКИТЕ

Подгответе помещението което смятате да използвате за заливане доколкото е възможно предварително, защото смесената смола няма да ви чака. Започнете от единия край на пръта и продължете към другия бързо за първоначалното нанасяне. Ако трябва да разделите пръта (както на мен ми се налага), завършете изцяло едната част, преди да започнете да нанасяте по другата.

За да получите хубави и равномерни заливки, ще ви трябва двигател, който да върти бланката докато се втвърдява смолата. Добри и евтини са двигателите от типа, използвани за въртящите се огледални топки в едновремешните дискотеки, но и някои малки моторчета от играчки са добър избор. Скоростта трябва да е между 3 и 12 оборота в минута. По-бързите може да се използват и за нанасянето. Ако нямате двигател, или не искате да си купите такъв, можете да обръщате бланката и ръчно, но това го препоръчвам само за един проект.


Нанасяне на смолата докато пръта се върти. Като поставим свободната си ръка под тази с която държим четката, може да придадем стабилност на четката за по-равномерно и правилно нанасяне.


Използвайте по-тясна четка за малките намотки

Обикновено два или три тънки слоя смола са достатъчни; от повече няма смисъл, по мое мнение, защото само ще добавим тегло към пръчката, което ще се отрази на очакваната акция. Някои хора предпочитат един много дебел слой; не и аз. От специалист по боядисване и нанасяне на покрития съм научил, че всеки отделен слой от покритието се свързва на молекулярно ниво с околните слоеве по време на процеса на съхнене. Това значи, че с три тънки слоя ще получим по-здраво покритие, отколкото само с един слой, който е дебел колкото трите взети заедно. Затова тънката трипластова заливка ще се напука много по-трудно. Не изчаквайте прекалено дълго между нанасянето на два слоя; следвайте инструкциите за смолата.


Готово е за сушене. Забележете термо- и влагометъра, с който следим за оптималните условия за стягане на смолата (видим в лявата част на снимката).

ГОТОВО!

Сега пръта е завършен и вероятно нямате търпение да идете на риболов с него за първи път.

Бъдете търпеливи! Защото след като сте завършили цялата пръчка, на заливките им трябват поне 4 или 5 дни за да изсъхнат напълно в дълбочина. Дори да изглеждат твърди след два дни, те все още са чувствителни за около 10 дни след последното нанасяне, и директни удари биха оставили малки грозни вдлъбнатини по повърхността.

Снимки: Jan-Ole Willers

Превод от английски език: Венцислав Андреев

Статията бе любезно предоставена за превод и публикация на страниците на www.akulata.com от нейният автор Jan-Ole Willers и Martin Joergensen, един от основателите и редактори на сайта www.globalflyfisher.com, където тя е първоначално публикувана ...тук

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2009 Радослав Кискинов. Всички права запазени.