Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Родбилдинг - Трета Част.
Подготовка, намотаване и подравняване на водачите

от Jan-Ole Willers

За да се осигури правилно лягане върху бланката, почти всеки водач се налага да бъде изправян и изпилен, по една или друга причина. Пиленето се прави за да се избегнат поражения върху бланката от остри ръбове, които може да се впият в или да протрият бланката по-късно, по време на употреба на готовия прът. Затова долната част на крачетата (която ляга върху бланката) трябва да бъде плоска. Друг момент е, че трябва да осигурим лесно и плавно преминаване на намотката от бланката върху крачето на водача.

Изправянето на крачетата на двукраки водачи в една равнина може да се направи с чифт малки клещи.

Процеса на изправяне и пилене трябва да се извърши внимателно, за да се избегнат бъдещи фрактури на бланката. Аз винаги използвам ключарски пили за целта; могат да се закупят в малки комплекти за по няколко лева.

РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ВОДАЧИТЕ И СТАТИЧЕН ТЕСТ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Можете доста да опростите първия си проект, като просто използвате данните, които много производители на бланки предоставят за моделите си. SAGE например публикуват такива данни на уебсайта си.

А можете да направите разположението и по начин, който предпочитате. В някои случаи просто не можете да използвате оригиналните данни 1:1 защото сте решили да използвате различен тип или различни размери водачи. Не бих препоръчал да се отклонявате от препоръчания брой водачи за първия си прът. Следвайте указанията на производителя, но по-късно при други проекти можете да сложите един стрипер в повече или в по-малко, в зависимост от типа прът.

Първо трябва да залепите връхния водач на мястото му. След това аз разполагам водачите според препоръките на производителя, като ги фиксирам временно върху бланката с малките приспособления направени от гумени лентички, които виждате на картинките.

По този начин водачите се преместват лесно, и за разлика от метода с тиксо, не остават следи от лепило по бланката. Нито пък гумените лентички се разхлабват по време на теста за натоварване.


Необходимите неща за подготовка на крачетата на водачите и тестово разпределение. Метър или ролетка, различни пили, стриперови и нормални водачи, и гумени притяжки, които за временно прикрепване на водачите към бланката.


Гумените ластичета улесняват преместването на водача по бланката, и не остявят следи от лепило както тиксото

НЯКОИ ОСНОВНИ НАСОКИ

- Броят водачи не трябва да е прекалено малък (Фиг.1). Това ще доведе до голямо напрежение в някои точки на бланката, което тя може и да не издържи. Освен това няма да се покаже пълният потенциал на бланката. В много редки случаи може да минете с един водач по-малко от препоръчания брой за тази бланка, но аз самият никога не съм го правил.


Фиг. 1

- Разположението на водачите трябва да доведе до равномерно разпределение на усилието по бланката. Не трябва да има несъразмерни фигури (Фиг. 2a) или водачи разположени прекалено близо един до друг в долната част (Фиг 2b).

Ако пръта се огъне (внимателно, иначе водачите може да се разместят) можете да видите дали разпределението ще е гладко и равномерно. Шнура трябва да влиза и да излиза от всеки водач с равни ъгли, както е показано на скицата.


Фиг. 2


Ъглите на шнура

- Като правило първия (най-долния) стрипер трябва да е поставен на около 75-85 см от долния край на пръта. Ако той дойде твърде близо до края (Фиг. 3), способността на пръта да ‘изстрелва’ шнур ще е намалена и на първия стрипер може да има по-голямо натоварване при борене на риба. Проверете какво разстояние ви устройва най-добре. Най-лесният начин е да сравните с другите си пръти за да добиете представа къде трябва да е разположен първия стрипер. Този момент е много важен, ако използвате техниката ‘двойна тяга’.


Фиг. 3

- Аз винаги оставям разстояние от върховия водач до следващия 10 - 12,5 см.

- И така, на Фиг. 4 е показано как би трябвало да изглежда резултата.


Фиг. 4

Една важна забележка за скиците: те са само с демонстрационна цел, и не са точни по отношение на размери или брой водачи! Така че не ги претворявайте 1:1 в реален проект.

ОБМОТАВАНЕ НА ВОДАЧИТЕ

След като сме се спрели на конкретно разпределение на водачите (което да се надяваме сме записали коректно) можем да се подготвим за навиването. Свалете всички водачи с изключение на връхния и почистете цялата бланка със спирт. По този начин изключваме вероятността да има мръсотия по бланката, която би могла да попадне под навивките. Почистете и крачетата на водачите със спирт ако сте използвали тиксо за теста за разпределение на усилието.


Подготовка за монтиране на водачите. Всички необходими неща: чаша за макаричката с конец, дебела книга за опън, поставки за бланката за стабилно и равномерно въртене и необходими инструменти като метър или ролетка, увеличителна лупа, скалпел, ножици, тиксо и денатуриран спирт за почистване.


Монтиране на водач

Сега почваме да навиваме конеца, като първите навивки са върху собствения му край (за да се фиксира); след 4 или 5 стегнати навивки отрязваме края (Фиг. 1). За да постигна правилен опън на конеца, аз го прекарвам през книга. Намотката трябва да е достатъчно стегната, че да не се разхлабва, и достатъчно хлабава, че да можем после малко да преместим водача, за да го подравним с другите водачи и върха.

След още няколко навивки трябва да поставим примка от друг конец, която ще ни позволи да издърпаме края на конеца от намотката под самата намотка, както е показано (Фиг. 2).

Когато достигнем окончателната ширина на намотката, трябва да отрежем конеца така, че да останат около 10-15 сантиметра на стърчат, които прекарваме през примката (Фиг. 3).

Сега притягаме примката, до момента в който почти влиза под намотките (Фиг. 4), след което отрязваме свободния край на конеца много късо (1 мм) пред примката, която сега го държи стегнато (Фиг. 5).

Натиснете плътно с палец на мястото, посочено от стрелката на фиг. 5, за да се уверите че конеца който ще издърпате навътре под намотките, ще направи остър завой.

Сега издърпвате края на конеца под навивката (Фиг. 6).

Ако всичко е изпълнено правилно, краят на конеца е плътно притиснат под навивката, без да се подава навън (Фиг. 7).


Процеса на обмотаване

ЗАЯКЧАВАЩИ НАМОТКИ (НА СНАДКИТЕ)

Аз обикновено правя заякчаващите намотки с малко по-голям опън на конеца, което може лесно да се постигне с добавяне на тежест върху книгата, която използваме. Процедурата е по принцип същата както при другите намотки. След няколко навивки трябва да поставите примка. Проверете от коя страна ви е по-удобно. Може да е малко сложно, защото работим в края на парчето от бланката. Просто сглобете със съседното парче; това ще ви помогне. Аз правя всички заякчаващи намотки на една пръчка с равна дължина. Това придава на пръчката професионален вид когато снадките лежат една до друга.

Ако крайчеца на конеца се подава през намотката, много е трудно да избегнем образуването на мъничко връхче, което ще изглежда зле дори след заливане на намотките със смола. В такъв случай препоръчвам намотката да се направи наново. Премахването на стърчащия крайчец със запалка или скалпел обикновено няма желания ефект.

За да станат равни намотки с еднакви размери, аз меря и сравнявам с дължината на първата намотка. Така се получават еднакви резултати на другите водачи от същия размер. Същото трябва да се направи и със стриперите, за да са еднакво дълги намотките и на двете им крачета. В общия случай, равните и плътни намотки изглеждат най-добре. Ако някоя намотка не изглежда много добре, опитайте да я пренаредите с нокътя си – или просто я направете наново.

ПОДРАВНЯВАНЕ НА ВОДАЧИТЕ

Това е част от процеса, която е много важна, и да бъда честен, не е много забавна. Ако не сте навивали конеца прекалено стегнато, можете внимателно да премествате водачите (настрани, около бланката) за да ги подравните идеално в една линия.

За да го направите добре, препоръчвам да поставите пръта или секцията от него, която ще подравнявате, върху V-образни подпори на равна повърхност, с достатъчно осветеност. Идеалният вариант е маса, върху която поставяте пръта на подпорите, подравнявайки водачите докато седите спокойно на стол.

Аз закривам едното си око за да имам по-добър изглед. Отделете достатъчно време на тази част от работата, ако искате перфектен резултат. Дайте си почивка, ако видите, че няма напредък, и продължете по-късно.


Подравняване на водачите

Снимки: Jan-Ole Willers

Превод от английски език: Венцислав Андреев

Статията бе любезно предоставена за превод и публикация на страниците на www.akulata.com от нейният автор Jan-Ole Willers и Martin Joergensen, един от основателите и редактори на сайта www.globalflyfisher.com, където тя е първоначално публикувана ...тук

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2009 Радослав Кискинов. Всички права запазени.