Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Бръмбари

от Акулата

Повечето от вас ги познават много добре. Особеното при тях е, че имат два чифта крила. Едните са много твърди и служат като защита на другите, които се използват за летене. Целият цикъл от яйце до възрастно насекомо трае около една година. Яйцата се полагат обикновено в земята. От се излюпват ларвите, които прекарват зимата под земята. От всички насекоми на земята бръмбарите са най многобройни по вид. Известни са 24 000 вида бръмбари, като за сравнение може да се дадат майските мухи, които наброяват 600.

Бръмбарите попадат във водата и стават храна на рибите през цялото време на деня, което е предпоставка за един целодневен, емоционален риболов. До като, да речем, при риболова с майски мухи или ручейници, той се прилага най-успешно по време на тяхното излюпване.

За нас риболовците с изкуствена муха, от най-голямо значение е цветаът и размерът на бръмбарите, намиращи се в близост до водния обект, било то река или язовир. Както повечето от вас знаят, материала за направата им е микропореста гума. Най-често се използват цветове черен, зелен и кафяв, но има случай в които риболовци са прилагали в действие и то доста успешно, имитации на бръмбари с нестандартни цветове, като жълт, розов и др.

Размерът на куката се определя от размера на истинското насекомо, което имитираме. Най-често използвани номера на куки са от 6 до 12.

Поетапни обяснения на изработването на бръмбар може да видите ... тук

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2006 Радослав Кискинов. Всички права запазени.