Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Ручейници

от Old Rupe

Ручейниците (Caddis) са членове на рода Trichoptera, което означава криле, покрити с влакна. Основната им отличителна черта е формата на крилата, която е като палатка. Излюпването на ручейниците започва от ранна пролет. Обикновено то се случва вечер, но понякога може да се случи и рано сутрин.


Възрастен ручейник

Едно от нещата, които ги прави желана храна за рибите е, че се излюпват в големи количества. В стадия, в който ручейниците са под формата на ларва, те се обвиват в черупки и от там хващат своята храна. Черупките могат да бъдат от люспи от кора на дърво, дребни песъчинки или парченца листа. Когато са активни те се показват от черупката с главата и крачетата, а при опасност се връщат обратно.


Ларва на ручейник и неговата обвивка

Те обикновено се закрепват за дъното или камъни, но ако храната не е достатъчна се откачат от камъните и се пускат по течението в търсене на по-богато с храна място.

Онези видове, които са в тънкослойни пясъчни черупки, се закрепват за камъните с тънка нишка. Те я използват да се спускат от камък и тя им помага да не бъдат отнесени от течението. След като се трансформира от ларва в пупа, пупата излиза от черупката и се пуска по течението. Или при застояла вода, без течение, тя изплува към повърхността. В този именно стадий те са много апетитни за рибите. Сигурен съм, че знаете равносметката - пъстървата изяжда 9 нимфи за една суха муха, иначе казано риболовът на нимфа е девет пъти по успешен от този на суха муха.

В момента, в който започват да се люпят възрастните насекоми, е добре да се опита на пупа и след това на възрастно насекомо. Може да се приложи риболов на нимфа нагоре по течението или надолу по течението и напречно, със задържане на нимфата близо до дъното и последователно издигане на пръта нагоре, за имитация на истинско излюпване. Възрастните ручейници живеят по-дълго от майските мухи, някой дори до 2 месеца, което е голямо предимство както за рибата, така и за рибаря. Също е важно да се обърне внимание на женските ручейници, снасящи яйца. Те го правят по няколко начина. Могат да летят ниско, докосвайки с коремите си повърхността на водата и снасяйки по този начин яйцата, а могат и да се потапят силно във водата, пълзейки и търсейки място върху което да снесат своите яйца, след което отново изплуват и излизат над повърхността.

И накрая искам да приложа няколко модела имитации на ларва, пупа и възрастен ручейник.


Cseless Caddis


Rocky Road Caddis


Elkhair Caddis


Goddart Caddis

(Превод от английски: Радослав Кискинов - Акулата)

Статията е подготвена с преводни материали от статии на Old Rupe, от сайта www.flyanglersonline.com

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2006 Радослав Кискинов. Всички права запазени.