Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Stoneflies

от Ladyfisher

"Stoneflies" (каменни мухи) са членове на рода "Plecoptera", но тяхното име Stoneflies идва вероятно от местата, които обитават- бързеи с камъни и скали. Те са в много далечна родствена връзка с хлебарките.


Възрастно насекомо

Възрастните Stoneflies имат четири крила, които са силно набраздени. Те се разполагат точно по тялото на насекомото, освен когато то лети. Любопитно е, че доста катастрофи са причинени по пътищата от факта, че те кацат по пътната настилка, бъркайки я с вода, и по този начин я правят хлъзгава. Почти всички видове Stoneflies обитават води с високо кислородно съдържание и това ги прави индикатор за качествата на водата. В Северна Америка например се срещат 500 различни вида, различаващи се в размерите си и окраската си. В България съм ги срещал по горните течения на реките в Родопите и Пирин.


Нимфи на Stonefly

Stoneflies са много важен хранителен източник за повечето видове риби. Всъщност първата изкуствена муха, направена преди повече от 450 г., е имитация на "British Stonefly".

Водещ фактор в развитието на Stoneflies са температурата на водата, географската ширина и надморската височина. Ларвите на Stonefly излизат от водата, покатерват се по крайбрежните камъни храсти или каквото там намерят и когато им изсъхнат крилата, отлитат и стават готови за снасяне на яйца. Някои от тях се топват във водата за да снесат яйцата си, а други се връщат по обратния път, по който са излезли.


Плуващо във водата възрастно насекомо

Stoneflies, за разлика от майските мухи, живеят по дълго като възрастни насекоми - от няколко дни до около пет седмици. Излюпването започва по високите части на потоците и продължава в по-ниските, в зависимост от климатичните условия. Възрастните варират в цветове от светло жълто, през светло кафяво до тъмно кафяво. Снасящите и излюпващи се Stoneflies, за разлика от майските мухи и ручейниците, не плуват по повърхността на водата, а във водата в близост до повърхностният и слой. Това тяхно свойство ги прави по-трудно забележими от рибарите. Доста добри имитация на нимфата на Stonefly са "Montana Nymph"и "Wired Stonefly", a на възрастното насекомо - "Elk Hair Caddis" и "Clark's Stonefly".


"Montana Nymph"и "Wired Stonefly"


"Elk Hair Caddis" и "Clark's Stonefly"

(Превод от английски: Радослав Кискинов - Акулата)

Статията е подготвена с преводни материали от статии на Ladyfisher, от сайта www.flyanglersonline.com

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2006 Радослав Кискинов. Всички права запазени.