Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Риболов в Босна и Херцеговина през 2009 г.

oт Лъчезар Минев

Отдавна плануваният риболов в Босна и Херцеговина бе осъществен на 16 Май 2009 г. Групата се състоеше от пет човека – Иван, Жоро, Ицо, Левката и аз. Поради невъзможността да тръгнем заедно с двете коли, Левката, Жоро и Ицо тръгнаха към село Саница (Босна) рано сутринта на 16-ти, където да се настанят в къщата, която бяхме резервирали два месеца по-рано. Аз и Иван тръгнахме от София на същият ден, но късният следобяд. Пътят до там е около осемстотин километра и се пътува около осем, девет часа. С Иван пристигнахме в полунощ, другите вече спяха. За сутринта бяхме планували да направим риболов на р. Плива, но собственика на къщата ни сподели, че двама шведи, които преди нас са ходили там, не са били много доволни и са се върнали на р. Саница, където са направили добър риболов. Неговото предложение беше първият ден да ловим на р. Саница, като ни гарантираше добър улов. Миналата година бяхме с Левката на въпросната река и риболовът там беше много труден, но просто тогава не бяхме подготвени с малки нифи и много тънки типети. Решихме да се вслушаме в препоръката му и си купихме разрешителни за р. Саница. Цената на дневният билет е 23 евро.

Стъпвайки на реката, разбрахме, че тя е по-ниска от предишният път с 20 см. Разрешеният участък за риболов на муха е между два моста и е с дължина три километра. Осемдесет процента от рибите в реката са липани, които не са изкуствено зарибявани. Разделихме се на две групи, като едната група започна от единия мост, а другата от другия с идеята да се срещнем някъде по средата. Иван започна риболова си на суха муха, а аз и Левката на нимфа. След първите десетина замятания ми се откачи един липан и прецених, че е по-добре да сложа по-малка нимфа, на кука номер 16. Тогава риболовът потръгна. Иван също смени сухата муха с нимфа и започнахме и тримата да вадим риба след риба. След четири часа риболов бяхме минали не повече от двеста метра от реката, защото се хващаха много риби от едно място. Най-големият липан на тази реката го хвана Левката – 45 см. Всички хванахме средно около 60, 70 риби на човек за целият ден. Следват снимки от р. Саница:

На втория ден решихме да отидем на р. Плива. На нея бяхме за първи път, като знехме, че е най-голяма от всички. В реката има трофейни липани, над 50 см. и големи балканки. Разрешителното за риболов на Плива за един ден е 25 евро. Започнахме риболова на нимфа и веднага хванахме по някоя балканка от порядъка на 40 см. Липаните се виждаха, но не искаха да кълват. Към обяд времето се заоблачи и започна да вали дъжд. Тогава потръгна и риболова. Започнахме да хващаме риба след риба – балканки и липани. Ловяхме само на нимфи от порядъка на 14 – 16 номер кука, с големи волфрамови глави. Равносметката беше по около 35 риби на човек. Най-големите риби за деня, липан, 48 см. и балкнанка около 5 кг, бяха хванати от Иван. Следват снимки от р. Плива:

Следващите три дни ловихме на р. Рибник. Разрешителното за три дни на реката струва 50 евро. На нея имаше най-много риболовци, някъде около 30 човека. Срещнахме мухари от Италия, Франция, Чехия, Швеция и Австрия. Ловяхме на нимфа и суха муха липани и балканки със среден размер 35 см. Най- големите риби се хванаха на нимфа с размер 18-ти и 20-ти номер кука с 2 мм. волфрамова глава. Имаше много риби над 40 см., като аз успях да уловя два липана по 46 см. Човекът, който издаваше разрешителните поиска от Левката сухи мухи с оранжево тяло, защото видя, че на тях много кълве, а нямаше такива в кутията си. Въпреки ниското ниво на реката и многото риболовци по това време, се хващаха учудващо много риби. Водата беше много бистра и доста от рибите се виждаха, но не кълвяха. Хващаха се риби, които не можеха да се видят. На ден хващахме по около 30, 40 риби на човек, като имаше дни и с по 80 бройки. Следват снимки от р. Рибник:

Последната река, която посетихме беше р. Унац. Разрешителното за нея струваше 41 евро за ден. На нея ловихме предимно американки и от време на време по някой липан. Реката държеше трофейни балканки и американки. Аз и Левката успяхме да уловим три риби над 3 кг. Като той имаше една откачена около 10 кг. Хванаха се много риби между 300 гр. и килограм. Равносметката беше по около 120 риби на човек за един ден. Следват снимки от р. Унац:

Остана ни един ден, в който решихме да се върнем на р. Плива. Последните снимки са отново от там:

Надявам се снимките да са ви харесали. Пожелавам успех на тези от вас, които тепърва ще ходят по тези прекрасни места.

Снимки: Жоро, Левката и Лъчо

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2009 Радослав Кискинов. Всички права запазени.