Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Риболов в Словения и Босна през 2010 г. - Първа Част.
Излети по река Сава Бохинка, Толминка, Идрица, Бача и Соча

oт Лeвката

Здравейте, колеги,

Ще ви разкажа за едно риболовно пътешествие в Словения и Босна, което направихме заедно с Вальо и Лъчо тази година.

На 28 Май пристигнахме в гр. Толмин, Словения, като идеята ни беше да риболовстваме по реките в района на този град. Пътуването мина нормално. Вечерта се отдадохме на релакс и руска телевизия, защото беше Петък вечер. Още преди да тръгнем, бяхме резервирали апартамент от къща с всички удобства срещу 13 евро на ден.

На сутринта решихме да започнем риболова на една от реките, която беше по-отдалечена от града. Реката се казва Сава Бохинка. Началото й започва от езеро Бохин и риболова по нея е разделен на три сектора, като всеки един от тях се стопанисва от отделно дружество. Ние ловихме в най-горния, който е към риболовно дружество Бохин (RD Bohinj). Таксата за ден риболов е 42 евро, при условие хвани-пусни. Реката там е около 25-30 м. широка на повечето места. Основният вид риба, която хващахме беше американка между 30 и 50 см. Първата риба на Лъчо за деня беше американка, с размер около 2 кг., с дължина над 50 см. Хвана се на малка нимфа. Освен американките хванахме и няколко балканки и липани. Като цяло риболовът беше труден и за този ден хванахме по около 50-60 риби на човек. Ловихме предимно на нимфи и стримери. На нея, както и на останалите реки, е разрешен само риболова на изкуствена муха и шнур с куки без контри. Следват снимки от риболова ни по река Сава Бохинка.

На втория ден ловихме по реките Толминка и Соча. Разрешителното за тях купихме срещу 52 евро от град Мост на Соча от къщата на Бранко. То важи за няколко реки - Соча, Идрица, Толминка, Требущица, Бача и няколко по-малки. Той е страстен мухар и ловец и претежава комплекс за риболовен туризъм. Част от неговите трофеи бяха в неговия офис. Той имаше много на брой кутии, пълни с мухи, които връзва собственоръчно и продава, като по-надолу в снимките ще видите работното му място.

Бранко се наслаждаваше на Лъчо, който хвана едно вързопче с липани още преди да е заметнал.

Започнахме риболова от река Толминка, приток на Соча. В реката преобладава липанът и американката. Реката е от планински тип (free stone) с широко корито, бистра вода и много камъни. Риболовът по нея продължи три, четири часа като общо бяхме хванали четири риби. Едната от рибите, която извади Лъчо беше американка, с която се бори в продължение на 10 минути.

След река Толминка отидохме на Соча - една невероятна река. Когато човек я види за първи път, дори и да не е риболовец, се влюбва в нея. Тя извира от Юлианските Алпи и се влива в Адриатическо море. Река Соча е от алпийски тип със средна ширина между 60 и 80 м, като на места достига до 150 м. В горната си част, участък от над 40 км. е разрешена само за мухарски риболов. Нейните тюркоазени води се обитават от мраморна пъстърва (truta marmorata). Миналата година в реката е уловена риба с размер 21 кг. и дължина 120 см. Тамошните мухари използват за риболова на мраморна пъстърва тежки и големи стримери с резмери от 5 до 10 см и тегло от порядъка на 4 и повече грама. Ние за съжаление не успяхме да хванем риба от този вид, но за сметка на това се срещнахме с нашите приятели - липаните, които в Соча се смятат за местен вид и са по-различни на цвят. Ловихме ги на сухи мухи и нимфи. Рибите бяха между 35 и 45 см. Също така се хванаха и няколко американки.

На третия ден посетихме река Идрица. Тя е от карстов тип и е приток на Соча. Широчината на реката на повечето места е около 25 - 35 м. Има добра популация от мраморна пъстърва и липан. За времето, което прекарахме на нея, около един час, само Лъчо имаше две откачени риби - мраморни пъстърви. След това реката придойде и се замъти, поради което се наложи да я сменим.

Отидохме на река Бача, приток на Идрица. Тя е малка река с липани и мраморни пъстърви. Там хванахме по няколко липана.

След като ловихме на Идрица и Бача, отидохме отново на река Соча. Решихме да заложим на тежки стримери, за да се опитаме да хванем мраморна пъстърва. Успяхме да уловим по няколко добри американки. Имаше откачени риби, които предолагаме, че бяха мраморни пъстърви, както и едно късане.

След края на третия риболовен ден, поради почти непрестанния дъжд, който валеше от самото начало на нашия престой там, реките вдигнаха нивото си. Взехме трудното решение да си тръгнем от Словения и да продължим риболова си в Босна. От времето прекарано в Словения останахме с много добри впечатления и си тръгнахме с мисълта някой ден отново да се върнем там.

Следва продължение...

Снимки: Л. Минев, Левката и Валентин Петков

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.