Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Риболов в Словения и Босна през 2010 г. - Втора Част.
Излети по реките Рибник и Плива

oт Лeвката

След като пропътувахме 400-500 км., пристигнахме в Босна. Тя ни посрещна отново с почти непрестанен дъжд, който продължи следващите четири дни. Преди нас бяха отишли Данчо и Наско. Те също не бяха очаровани от нивото на реките. Последните бяха доста пълноводни, като някои бяха излезли от коритата си и въпреки това бяха бистри.

Река Рибник беше с 50-60 см. над нормалното си ниво. Риболовът по нея беше труден, поради невъзможността да се обляват повечето места, ловяхме близо до брега. Хващахме липани и балканки, и по-рядко дъгови пъстърви. Успяхме да уловим и доста риби с размери над 40 см. Основно използвахме флуорокарбонови типети с диаметър 0.12 мм. Ловяхме с 10 футови мухарки - 3,4 и 5 клас. Мухите които ползвахме, бяха сухи и нимфи, като превес имаха вторите. Както в Словения, така и в Босна хващахме риби предимно на нимфи с волфрамови глави 3 и 3.5 мм., с черен и златист цвят, вързани на джигови куки с номера 16-18. На някои от снимките по-долу се виждат успешните модели.

Интересно беше, че въпреки ежедневните валежи от по няколко часа, река Рибник спадаше и с всеки изминал ден, риболовът ставаше все по-добър. Последният ден хванахме по 25-30 риби на човек.

Всяка вечер след 21:00 часа се събирахме в една кръчма до реката в Горни Рибник. Пиехме крушова ракия и хапвахме вкусни ястия. Обсъждахме изминалия риболовен ден и крояхме планове и "стратегии" за следващия.

Интересно беше, че под прозорците на заведението, стояха няколко големи балканки с размери до 3 кг., които се хранеха предимно и само с хляб, хвърлян от посетителите на ресторанта. Въпреки всички схеми, тактики и мухи, имитации на хляб, които използвахме, не успяхме да хванем нито една от тях, рибите просто си искаха бял хляб.

Трябва да спомена, че разрешителните за реките Рибник и Плива от тази година са с по-висока цена - 30 евро за ден и 75, за три.

Имаше доста мухари от различни държави като - Швеция, Италия, Словения, Хърватия и Франция. Измежду тях беше и трикратният световен шампион по риболов с муха и шнур, французина Pascal Cognard (на снимката долу).

Направи ни впечатление, че той единият ден ловеше на нимфа без индикатор, гледайки рибите (sight fly fishing). А на следващия, използваше не един, а два индикатора - единият от които (с големина на лешник) на 50-60 см. от нимфата, а другия (дълъг - за френска нимфа) на около 1 м. от нимфата.

На река Плива отделихме само един ден. В сравнение с миналата година, рибите не бяха много активни. От едно място Данчо успя да хване няколко липана (или както той обича да ги нарича "безочливи скобари"). Като цяло, хванахме по около 10-15 риби на човек и то по-дребни на размер от тези, които ловяхме миналата година. Следват снимки от река Плива.

Това, което ще запомня от седемте дни риболов в Словения и Босна е многото дъжд, красивите реки, чистата природа и приятната компания. Пожелавам на всеки да посети тези места и да изпита удоволствието, което изпитахме ние.

Поздрави и догодина пак сме там, а може и по-рано :)...

Снимки: Л. Минев, Левката и Валентин Петков

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
2004-2010 Радослав Кискинов. Всички права запазени.