Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Риболов на муха в Словения, Хърватска и Босна през 2011 г.

oт Лъчо Минев

Здравейте, колеги,

В следващите редове ще ви запозная с една риболовна екскурзия, която направихме през месец Май 2011 г. с моите приятели Николай, Стефан, Ицо и Жоро в Словения, Хърватска и Босна.

След дълги проучвания на прогнозите за времето, взехме решение и тръгнахме на 17.05 за Словения, като там бяхме решили да ловим четири дни. Успяхме да наемем апартамент в гр. Толмин непосредствено до р. Соча. След консултация с Бранко, собственикът на хотел Вила Ноблеса и голям риболовец, уточнихме на кои реки ще ходим. Нивото им беше, по думите на Бранко, "като през Август", т.е. много ниско. Първата река с която стартирахме беше Сава Бохинка, средния участък. Рибите, които ловихме бяха балканки, американки и липани. За първи път ловяхме в този участък и по тази причина местата не ни бяха добре познати. След като си купихме разрешителните, направихме малка консултация с продавача, за да се ориетираме къде коко е дълбока реката. На нея много успешно ловихме на черни стримери Wolly Bugger, вързани на куки с номера 8-10, средно утежнени. Също така използвахме сухи мухи еднодневки, вързани на куки 16 и 14 в сив цвят, както и нимфи на 16 и 18 номер с черни глави - фазанови и такива с кремав цвят на тялото. Вторите бяха много подходящи, защото дъното на реката беше изключително светло и ларвите под камъните също бяха с подбни цветове. Успехът беше на лице, като средно се хващаха по тридесетина риби на човек. Липаните не превишаваха 40 см. Най-големи бяха американките имаше риби до 60 см. Следват снимки от р. Сава Бохинка.

Втората река, на която се спирахме за поняколко часа на ден, беше Толминка. Два дни по ред до обяд ловяхме на нея, а следобедите на Соча. На Толминка, всички риби които хванахме бяха над 40 см. Излизаха липани и американки с много серизони размери. Риболовът вървеше на нимфи с номер 18, утежнени с 2.5 и 3 mm жълти волфрамови глави с цветове на тялото - фазан и светло червени. Сутрин, за около два часа риболов, успявахме да уловим между 8 и 15 риби на човек, всичките над 40 см, като преобладаваха липаните. Реката беше фантастична. Изключително бистра и малко по-голяма от миналата година. Следват снимки от р. Толминка.

Два дни, след сутрешните риболови на Томинка, следобед ходехме на Соча. За мен лично, тази река е една от най-хубавите, които съм посещавал. Тя е със средна широчина 60-70 метра при средно ниво. Притежвава изключителен син цвят, като в същото време е доста прозрачна. На нея ловяхме с големи стримери Wolly Bugger и други местни видове мухи, които си закупихме от Бранко. Те бяха с размер на главите между 4 и 10 гр., изработени на джигови куки. Това наложи употребата на мухарки от 7-ми клас нагоре. Рибите към които се бяхме насочили, бяха американска и мраморна пъстърви. На черни и жълти нимфи с куки 18-20 номер ловяхме липани над 40 см. За съжаление не успяхме да хванем голяма мармората. Беше извадена само една, с размер около 40 см., уловена на нимфа за липан. Големите екземпляри се виждаха, но не искаха да кълват. Това направо ни побърка. О бщо за двата дни хванахме около 20 липана и над 30 американки между 45 и 50 см. Поради ниското ниво, местата които знаехме от миналата година сега не бяха добри за риболов и по тази причина се забавихме, докато открием нови. Участъкът за риболов беше около 40 км., което ни затрудни още повече. Следват снимки от р. Соча

По препоръка на Бранко, последния ден в Словения бяхме на р. Идрица в горния й дял. Не бяхме ловили на тази река до сега. Миналата година нивото й беше много високо и не можахме да замятаме на нея. Тук, на стримери, уловихме големи американки и хибриди между балаканска и мраморна пъстърва. Основните риби обаче бяха американки между 40 и 65 см. Бяха много борбени и всеки от нас имаше по няколко късания в началото. Хващаха се и на сухи мухи и нимфи, но значително по-слабо. Реката ни хареса много и единственият ден рибоилов, който и бяхме отделили, се оказа твърде недостатъчен. Следват снимки от р. Идрица.

След р. Идрица посоката на нашето пътуване беше Босна. На път за там, на петия ден се спряхме в Хърватска да ловим на р. Купа, която е гранична между Словения и Хърватска. Там ловихме липани и балканки основно на нимфи с размери 18-20 номер, с цвят на тялото черен и фазан. Главите отново бяха волфрамови с цветове жълт и черен. Средният размер на рибите, които уловихме, беше 25 см, като имаше и около десетина около 35-40 см. Между липаните бяха уловени и два скобара от Ники - стар скобарджия :), на нимфи за липан. Реката е карстова, имаше дълбок зелен цвят и променливо дъно. Ловихме от моста на местността "Брод на Купа" нагоре срещу течението - около 3 км. На всички реката много ни хареса. Тя беше просто фантастична. По нея риболова ни трая около 6 часа, като всички хванахме средно по 15-20 риби за това време. Река Купа е една много добра дестинация на много прилична цена. Разрешителни за нея се продават и от двете държави. Следват снимки от р. Купа.

Към 17 часа следобяд, след като приключихме риболова си по р. Купа, потеглихме за Босна. Чакаха ни 300 км. до с. Саница, мястото, където щяхме да се настаним. Предварително си бяхме резервирали къща при моя приятел Ядранко Золак, собственикът на "Оаза Мира".

Първият ден в Босна ловихме на р. Рибник. Рано сутринта се събрахме с другата група българи, която беше пристигнала 5 дни преди нас. Срещата ни с тях беше много емоционална и площадчето на селото ни се стори мялко тясно... Разпитахме ги за иминалите им дни риболов по Рибник и Сана, и след кратка консултация, всички вкупом наскачахме в реката. На нея отделихме два дни. За Босна няма какво ново да добавя. Успяхме да уловим три големи липана, като най-големия от тях беше хванат от Ицето на фазанова нимфа номер 20 и беше дълъг 52 см. Следват снимки от р. Рибник.

Последния ден от нашата риболовна екскурзия завърши на река Сана. Там ловихме много риби - балканки, американки и липани. Реката беше с малко по-високо ниво и по-трудна за риболов. Следват снимки от нея.

Освен всички приятни моменти, имаше и такива, които се опитаха да ни развалят настроението - две счупени въдици SAGE, едно преплуване на р. Сана по гръб с гащеризон от мен и няколко тежки сутрешни ставания след непремерена употреба на алкохол. Но въпреки това, девет дневната риболовна екскурзия остана зад гърба ни с много положителни емоции и уловени риби. По пътя към България вече обмисляхме следващата такава.

Пожелавам на всички да се докоснат до красивите реки и местности, които посетихме в Словения, Хърватска и Босна, като се надявам снимките да спомогнат за това.

Снимки: Жоро, Ицо, Стефан и Лъчо

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
2004-2011 Радослав Кискинов. Всички права запазени.