Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Риболов по река Струма до с. Струма

oт Акулата

Привет на всички, ловящи с мушички!

Следващите редове ще бъдат посветени на един риболовен излет, който направих в Понеделник на 15.06.09 г. на река Струма до с. Струма.

Отдавна не бях ходил по Струма до Сандански и усещането като стъпнах на реката рано сутринта беше много приятно, като завръщане у дома след дълго отсъствие. Местата около с. Струма бяха отчасти променени, но още щом зърнах славната река много стари спомени нахлуха в съзнанието ми.

Oще ходейки към реката, с огроно нетърпение сглобих мухарката, вързах една имитация на пчела и нагазих във все още хладните води на Струма. Огромни водорасли се бяха разпростряли покрай брега на реката и създаваха условия за укритие и храна на рибите.

Мястото от което започнах, беше разлива на един голям вир. Дъното беше каменисто, а реката в най-дълбоката си част беше около метър.

Доста риби правеха мазни кръгове на повърхността между водораслите. Започнах да ловя от края на разлива нагоре срещу течнието подавайки нежно мухата между водораслите и близо до брега.

Рибите, които кълвяха, бяха в порядъка от 20 до 26 см. Взимаха стръвно мухата, като понякога правеха вълна към нея. За участъка около 50 метра успях да хвана около десетина не толкова дребни риби, останалите бяха предимно дребосъци.

След като стигнах до вира, забелязах един корморан, който щом ме усети излитна от реката, прешляпвайки с криле цялата крайбрежна ивица, която си бях наумил да изпробвам.

Подминах този участък и започнах да ловя в гораната част на вира, където свършваше бързея преди него. Там повърхността на водата беше малко по-къдрава и смених пчелата с един по-едър и по-тежък от нея бръмбар.

На него хванах две риби от порядъка на тази на снимката долу.

След това се преместих отново на мястото от където започнах, но този път хванах надолу по течението на реката. Там тя се разделяше на два ръкава, десният беше по-сенчест и с по-добри места. Движех се в средата на реката, като замятъх към брега, близо до дърветата. Успях да хвана няколко мерни кефала, но като цяло по-голямата част от рибите, които налитаха на мухата, бяха дребосъци.

Рибиоловът завърших към обяд, когато жегата беше станала непоносима. На доста от местата бях изпреварен от корморани, които, както изглеждаше, тряйно се бяха заселили по реката. Още щом се покажех на ново място и по няколко птици излитаха от водата. На други места пък вече бяха приключили лова си, стояха на брега с разперени крила, изчаквайки да им изсъхнат перата. Е, какво да се прави, това е положението, природа, можеш ли да и кажеш нещо.

Въпреки, че не успях да хвана някой по-едър кефал по тази част от Струма, останах доволен от прекараната сутрин с мухарка в ръка.

На добър час и успех!

Снимки: Радо Акулата

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2009 Радослав Кискинов. Всички права запазени.