Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

С мокри мухи по р. Тополница в студеното време

oт Владо Гетов

Наскоро с приятели отидохме на река Тополница при с. Лесичево ... Времето бе хладно, водата студена и бистра. Имахме няколко часа за риболов и скоро размахвахме шнурове в опит да излъжем някой кефал.

Вързах малка мравка(N16) и подавах на рибите, които забелязах в плитчините. Скоро разбрах, че няма да е лесно- в тънката и бистра вода кефалите се плашеха от самото летене на шнура, и дори когато успеех да подам добре, едвам побутваха мухата, а след засичането всичко живо се разбягваше... Към всяко подходящо място се приближавах почти пълзешком и подавах от далече, но нямах особен успех.

След по-вече от час усилия реших, че нещо не правя както трябва. Спрях да мятам и седнах на един камък, за да погледам реката... Около и в широките, не много дълбоки бързеи забелязах кръгове от вдигащи се риби, те не се виждаха, което ме караше да мисля, че събират нещо, малко под повърхността на водата. Скоро забелязах и единични, движещи се по течението малки майски мухи. Предположих че рибите събират нимфите , които се издигаха , за да се излюпят.

Сложих двойка мокри мухи- тъмни и малки(N16), имимтиращи еднодневките в този стадий. Заметнах напряко на реката и наведох пръчката ниско долу. Течението подхвана шнура и мухите се движеха ветрилообразно, с леко браздене, и спираха под мен където нямаше течение. Още с второто мятане очетох удар и линията натежа- педя кленче бе налапало първата от двете мухи... От тук нататък риболова за мен коренно се промени- имах удари на почти всяко хвърляне и доста риби хванах.

При този начин на риболов течението изпъва линията - тя е под постоянно напрежение и обикновенно рибите се самозасичат. Ако течението е по мудно, е удачно равномерното придърпване на шнура с ръка- в такива случаи рибите рядко се засичат сами, така че трябва “да им се помага”. Обикновенно кефалите в такива моменти се разполагат на границата между “бързата” и “бавната” вода, там и следва да се очакват ударите... Ако бразденето на мухите по повърхността плаши рибите, мухите могат да се водят като се “следи” с върха на пръчката треакторията която описват, така, че линията да е изпъната, но мухите да не браздят. Шнура и пръчката прябва да са под ъгъл, за да може върхът й да засича рибите.

Това което прави апетитни този вид мокри мухи са финните трептения на мекият хакъл, имитиращ власинките и крачетата на излюпващото се насекомо, той се изработва от меки пера, от шията на някои птици(кокошки, млади петлета, яребици и др.) или власинки от мека козина.

Когато времето застудее и повечето насекоми, характерни през лятото и есента липсват на реката, люпенето на еднодневки предлага храна в добро количество и рибата с охота се възползва от това.

Мокрите мухи, не са “оръжие” само за студеното време. Хубав риболов имах с тях след наводненията на р. Вит около с. Градина. Макар времето да беше топло водата беше студена и бистра. Около реката не се забелязваха нито скакалци, нито бръмбари- голямата вода ги бе отнесла. Като изключим редките риби, които хванах в тихите места на джапанка, гоямата част от кефалите (над 60 броя) вземаха именно мокрите мухи(като хванах и няколко “чифта”)...

Има една хитрина, която използвам, когато искам да проверя дали “има игра” с мокрите мухи- пускам джапанката напряко на течението в бързея и ако скачат подире й риби, без колебание сменям мухите.

Пожелавам на всички приятни мигове с любимият риболов!

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2009 Радослав Кискинов. Всички права запазени.