Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

Огняново в началото на пролетта

oт Акулата

Привет на всички, ловящи с мушички,

На 23 Март по случай пропукването на пролетта, трима другари решихме да проверим настроението на кефалите в язовир Огняново.

От годините назад зная, че по това време кефалът се отправя към плитчините в търсене на храна и подготовка за предстоящия брачен период. Време, в което водата е все още ледена и изключително прозрачна. Водораслите са изсъхнали и слегнали след зимното заледяване на водоема и откритата водна шир предлага страхотни условия за риболов с подповърхностни мухи.

Тримата с Юли и Тюли се оптравихме към заливът в дясно от стената на язовира, където спомените за приятни улови от изминалите години бяха все още живи. За деня спецялно бях подготвил няколко нови мокри мухи, които имах желание да опитам.


Старият чикор зафатя съчките ни за вървеж - древен мАкедонски ритуал за здраве и берекет през годината :)

След традиционната фото сесия на "регистрацията" на залива, всеки от нас си избра място от където да започне риболова.

Мухарките, които ползвахме бяха 5, 6 и 7-ми клас, оборудвани с плуващи шнурове. От време на време се виждаха малки кръгове на повърхността, които първоначално бяха по-навътре във водоема. С напредването на деня и загряването на повърхностния слоя на водата започнаха да се увеличават и приближават крайбрежната зона.


След всяко замятане линията се прибира много, много бавно, придавайки постоянно движение на мухата.

От нас се искаше само да стоим мирно и кротко и да ги очакваме. Първо късметът споходи моята мухарка, която се разтрепери след удара на рибата и навременната засечка от моя страна. Следа кратка борба я извадих и приготвих за фотосесия.


Тони Монтана - белязаният

Като го снимах забелязах, че е продран от двете страни. За негово щастие се беше измъкнал жив от клюна на някой зъл корморан. Браво, истински боец!


Мократа муха се беше забила в горната част на устата. Прекрасно!

Пуснах го да продължи да се бори за живота си.

Юли наблягаше повече на тренировката по кастинг отколкото на риболова, но няма лошо, полевият опит е най-важен. Огняново беше идеалното място за целта.

Чувствах се много добре със старата ми страст - една от първите ми мухарки, на която през целия ден обръщах специално внимание. Прекрасно е да хванеш отново забравена мухарка, след дълга пауза. Някак си спомените от места и риби хванати с нея изплуват в съзнанието още с първото докосване на корка и те пренасят в блаженството на безвремието...

Риболовът вървеше мъчно. Като за начало на сезона все още рибите взимаха плахо, не бяха много и приближаваха ловните ни зони през големи паузи. Тюли също се разписа на два пъти. Рибите не бяха много големи, но удряха много отчетливо на изпънатата линия и се самозасичаха.

Докато замятах видях няколко по-агресивни атаки на риби, които изпляскваха на повърхността, когато взимаха насекомо. Явно започнаха да прибират и по-големи залъци от повърхността. Това ме подтикна да сменя мократа муха с една суха, имитация на домашна муха. Заметнах я на двадесетина метра и започнах леко да я придърпвам към мен. Оставаха няколко метра преди да я презаметна, когато една рибешка глава се показа и я засмука. Засякох и след кратка борба го извадих. Поредното кефалче мамино златно.


Малко ама сладко - сладко ама малко.

Поснимах го, поснимах го, па го пуснах да си върви по живо, по здраво. След него прилъгах още неколцина негови връстници, на които още много мухи им оставаше да излапат и много вода да изпият, докато пораснат. Ха така, като казах "вода", някой от вас замислял ли се е над фундаменталния въпрос - рибите пият ли вода?

...И така, в размисли и кастинг неусетно се претъркули денят къмто слънце залязва. Огромни рошави облаци долазиха откъм балкана и ни напъдиха да си вървим по къщите.

Останете със здраве и наслука!

Снимки: Акулата

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2014 Радослав Кискинов. Всички права запазени.