Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

С нимфи по р. Драговищица

oт Акулата

Привет на всички, ловящи с мушички,

Следва кратък репортаж от един риболовен излет по р. Драговищица от 26 Март 2014 г, който направихме заедно с Юлиан Спасов, мой приятел и начинаещ в нимфовия риболов, на когото обещах да му погна с първите стъпки.

За съжаление неговия "късмет на начинаещия" беше много лош. Оказа се, че в бързината сутринта е пропуснал да вземе със себе си макарата с навития шнур. След като помислих малко, намерих решение от неудобната ситуация с една оригинална импровизация. На мястото на макарата и шнура използвахме ролка с влакно. Последното го прекарахме през водачите, вместо шнур и направихме останалата част от линията. Ролката с влакно я придържаше с ръката, с която държеше пръта и макар с известно затруднение от към дистанция, започна да подмята по местата. Трудни първи стъпки, но упоритостта му се възнагради. Въпреки мъчнотиите запази завидно хладнокръвие докрай... На перспективните места му отстъпвах място, като гледах той да ги мине първи. Трябва да си призная, че останах доста впечатлен от резултата. Успя да хване 4 балканки, като се има предвид, че му беше първия риболов на нимфа, а и линията му беше повече от оригинална.

Река Драговищица беше в отлично състояние за риболов - бистра, с добро ниво и риби изгладели за мухи. Основно ловяхме с нимфи от моите ручейници, като почти всички хванати риби взимаха на първото изтичане през мястото.

Следобеда успях да излъжа и няколко риби и на суха муха, както и на мокра имитиращи възрастен ручйник. Наслаждавах се на моментите, в които седейки на брега изчаквах да ми се стоплят краката от джапането в студената вода. Съзерцавах реката, ей така, докато тече, наслаждавайки се на момента. Тогава успявах да фиксирам по някоя вдигаща се на повърхността риба, която оставя след себе си онзи мазен кръг, от който сърчицето мухарско се обръща. Идилия...

В списъкът със забранените за риболов на балканска пъстърва реки за 2014 години влизат четири, които са в Кюстендилска област. По реките Драговищица, Рилска, Елешница и Треклянска, както и в техните притоци, всички уловени балканки трябва задължително да се връщат във водата.

Снимки: Юлиан Спасов и Радослав Кискинов

Главна страница :: Предишна статия :: Следваща статия

www.akulata.com има за цел популяризирането на мухарския риболов в България.
© 2004-2014 Радослав Кискинов. Всички права запазени.